20. august 2019

Online markedsføring for små fisk - kanalgrafik

Hvad har mobning med online markedsføring at gøre?

Mobning har måske ikke umiddelbart noget med det her at gøre. Og så har det alligevel alt at gøre med det. I hvert fald for mig.

Men advarsel: Hvis emnet ikke interesserer dig et pluk, så vil du hade denne her podcast episode.

Denne her episode har ikke været let at lave, men jeg har længe gået og tænkt:

Hvis jeg har en masse overvejelser om mobning, og hvorfor jeg i nogle situationer reagerer, som jeg gør, så er jeg nok ikke alene.

Mange selvstændige er i forvejen nogen af dem, der ikke "passer ind". At være ordblind, introvert, have forskellige diagnoser, stress, mobning. Alt sammen kan være en del af pakken.

Så hvis bare én person kan få noget ud af at lytte med, så er det alting værd. Også selvom jeg er ud af min egen "comfort zone" her.

Min historie med mobning

Jeg blev mobbet som barn. I ca 7 år af min skoletid. Massivt og i en grad, så jeg faktisk vænnede mig til, at det var sådan det var.

Det er gået op for mig som voksen, at mange af dem, der ser mig i Online Haj, har mødt mig på arbejdspladser, kender mig privat eller andet - de anede det ikke.

Jeg hører ofte:

Jeg troede ikke, at sådan nogen som dig blev mobbet.

Og det er derfor, at denne her episode er så vigtig for mig at lave. For mobning er desværre lige som stress - det kan ramme os alle. Og det har ramt flere end du nok tror, vil jeg gætte på.

Og grunden til at jeg tror det er, at jeg i mange år syntes, at det var flovt at indrømme. Men hallo - nu kan det være nok, for hvorfor er det egentlig flovt for mig? Det burde føles flovt for dem der mobbede og for dem, der så på. Men det er en helt anden historie.

Hvad gik min mobning ud på?

Ja min "forbrydelse" var, at jeg flyttede til Grenå med mine forældre, da jeg var 6 år - lige før jeg startede i skolen. Jeg talte sjællandsk og vi skilte os ud fra omgivelserne på flere måder. Min far var direktør, vi boede i et stort hus, vi havde sommerhus i Hornbæk, vi tog på Skiferie i Frankrig på et tidspunkt, hvor man ikke engang havde vinterferie i folkeskolen. Jeg mødte for eksempel op i Grenå i et par regnbuefarvede moonboots før der var nogen i byen, der anede, hvad det var for noget.

Jeg var barn, så jeg forstod jo ikke, at de her ting var "forkerte". At de i den grad pirkede til omgivelserne. Og at de i den grad kom til at påvirke hele min skolegang.

Mønsteret startede vel allerede i 2. klasse - med massiv udelukkelse, latterliggørelse, hån, osv. Aldrig fysisk, men åh så ondt.

Faktisk deltog en af lærerne også - når jeg ikke var i skole, opførte han små sketches om, hvordan vi i min familie væltede os rundt i penge. Han blev en del år senere idømt fængsel for svindel, så han fik da karma lige i nakken, kan man sige.

Er mobning lig med offer?

Her kommer den del, der måske er mest forbavsende. For jeg ved godt, at når folk bliver forbavsede over, at "sådan en som jeg" er blevet mobbet, så skyldes det én stor fordom: Hvis man bliver mobbet, er man et offer.

Tro mig ret, jeg vil ikke ønske for min værste fjende at gå igennem det, jeg gjorde i min skolegang. Men det er ikke kun dårlige ting, der er kommet ud af det.

Det vil jeg fortælle dig om nu

Mobning OH83

Hvad er det, mobning medfører?

Jeg har jo ikke nogen tal på det her, men det er en kraftig fornemmelse. Måden man reagerer på mobning på afhænger af ens personlighed, selvtillid og opbakning fra andre udover mobberne.

Men lad os lige (og det er faktisk fysisk ubehageligt for mig at tænke på) dykke ned i den følelse, det er at blive mobbet.

Hvis jeg skal beskrive det med nogle ord og stemninger, så er ordene jeg forbinder med mobning: mørke, ensomhed, ondskab, håbløshed, alle de andre mod mig, endeløshed...

Jeg har talt med mange, der er blevet pillet helt ned til sokkeholderne og som fuldstændig har mistet selvtilliden over det. Det her er nok den værst tænkelige situation, man kan forestille sig. Det er her, der sker varige skader på både børn og voksne. Det er her, årsagen til at mobning skal stoppes så hurtigt som muligt ligger.

Min reaktion var anderledes: Jeg sank ofte ned i knæ, ja, men jeg havde altid en klippefast tro på, at det var dem, der var noget galt med. Ikke mig. Jeg var så ensom, at det gør ondt bare at tænke på det, men jeg brugte lang tid på at drømme om, hvor godt mit liv ville være, så snart jeg kunne flytte væk, når jeg blev gammel nok...

Hvad sker der på lang sigt efter mobning

For mig er der mange ting, der har fulgt med - på godt og ondt.

 • Det dårlige er, at jeg har skullet tvinge mig selv til at være åben overfor mennesker, jeg ikke kender. Det ligger dybt forankret i mig, at hvis du åbner dig for meget, så vil det uvægerligt blive brugt imod dig
 • Jeg har tidligere været skeptisk overfor kvinder i grupper - jeg har først senere lært, at usikkerhed hos andre kan tage mange former. Og bare fordi nogen kigger mærkeligt på en, så kan det lige så godt være deres usikkerhed, der skinner igennem
 • Du kan roligt regne med, at hvis nogen vil lege "sjove" lege til en social sammenkomst, så er jeg den, der er smuttet. Det er i den grad en trigger for mig til: Det her vil gøre dig til grin og blive brugt imod dig
 • Jeg havde i lang tid svært ved at være stolt af og være glad for de penge, jeg tjener. Jeg havde i den grad vænnet mig til, at det at have penge var forkert, flovt og førte kun dårlige ting med sig. I lang tid forklarede jeg, at min far, der var administrerende direktør i mange år, "arbejdede på fabrik". Det var ufarligt og jo sådan set rigtigt. Men upræcist.
 • Til gengæld, så har jeg lært, at det ikke er så farligt at stikke snotten frem. For når jeg har gjort det, så har det næsten altid medført fantastiske reaktioner fra dem, der kan genkende noget fra sig selv
 • Jeg lært, at dem der mobber i virkeligheden er de virkelige ofre her. Det er ikke gået mine mobbere særlig godt senere hen. De var selv nogle stakler, der troede, at de ville få det bedre af, at få en anden ned med nakken. Det var bare svært at se som 8-årig...
 • Og det allervigtigste jeg har lært: Tro på din egen indre stemme, der siger, at du er god nok. Og at der nok skal vise sig en løsning forude. For mit lille barnehåb var rigtigt: Det hjalp, da jeg blev gammel nok til at få benene på nakken ud af den by... Og stå på egne ben på min måde.

Puha - tak fordi du er med helt til enden af denne her fortælling. Hvis du kan bruge min epsiode til noget, så hører jeg hjertens gerne fra dig. Enten i kommentarerne nedenfor, i en mail eller inde på Facebook.

Følg med i en ny serie på YouTube, hvor du får masser af tips til #livetsomselvstændig

#livetsomselvstændig serien på YouTube

I en ny serie på YouTube, giver jeg dig masser af gode tips om alt det, der fylder, når du er selvstændig. Vi kommer omkring prissætning, salg, hjemmesider og meget andet. Kig forbi og giv gerne lidt ❤️ til videoerne. Og husk også at abonnere, så du får besked, når jeg udgiver nye afsnit.

Jeg vil som altid super gerne høre fra dig. Du kan enten lægge en besked herunder, eller du kan finde indlægget inde i Online HajLights, min lukkede Facebookgruppe, som du er velkommen til at deltage i, hvis du ikke allerede er med der.


Vil du hjælpe mig med med at få endnu flere lyttere?

Jeg blive stjerneglad, hvis du vil hjælpe mig med at få flere lyttere, og det kan du gøre på flere måder:

 • Abonnere på podcasten på iTunes, Stitcher, Spotify eller hvor du nu lytter med
 • Giv mig 5 stjerner og skrive en anmeldelse, for så er der endnu flere, der kan finde frem til podcasten
 • Evt dele podcasten f.eks. på Facebook, hvis du har lyst til det

Af hjertet tak! ❤️

Andre nyttige links til tidligere podcast episoder:

Lyt med i episoden om mobning her:

 • Hej hvor var det en god podcast og den ramte mig lige i hjertet, da jeg selv lige som dig er blevet mobbet som barn. Min mobning stod også på i ca 8-10 år og det var akkurat det samme som dig med udelukkelse og at blive gjort til grin. Det er bare så godt at høre at du er kommet så langt som du er med din forretning, så hvis du kan med din baggrund kan jeg også. Jeg har det på samme måde jeg gider hellere ikke ” sjove lege” på de sociale medier og større forsamlinger har jeg det skidt med. Jeg har også svært ved at engagere mig med kvinder og mennesker jeg ikke kender, så der skal arbejdes. Hvor er jeg glad for den podcast og den fortæller mig med seriøst arbejde kan man nå meget langt.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >