25. juni 2019

Online Markedsføring for små fisk

Hvorfor det at være konfliktsky skader både dig og andre

Indrømmelse: Jeg har selv være utrolig konfliktsky. Og er det vel i nogle tilfælde stadig. Men hold nu magle, hvor jeg har fokus på det, så jeg undgår at være det for meget.

Og jeg har desværre i den grad også været udsat for det fra andre - jeg har masser af eksempler på, at det bare medfører meget mere ballade end godt er.

Det der måske skulle "skåne vores følelser" er både ubehageligt, uværdigt og giver faktisk flere problemer, end man skulle tro.

Hvorfor er vi konfliktsky?

Det er vel i bund og grund fordi, vi opfatter konflikter som noget udelukkende negativt. Vi ser det som en kæmpestor ballade, som er bedre helt at undgå. 

Sikkert fordi vi kun tænker på de tilfælde, hvor tingene eskalerer. Dem har vi alle masser af eksempler på.

Derfor er vi tilbøjelige til at tænke, at hvis vi bare lader som ingenting, så går det nok væk af sig selv... Men i virkeligheden hvor tit sker det så?

Tvært i mod, så sker der typisk følgende, når den ene part er konfliktsky:

Lad os bare lege, at Lone er vred og utilfreds over én bestemt handling, Lars har foretaget sig. Lars er helt uvidende om, at denne ene handling i den grad har provokeret Lone. Men Lone kan ikke lide at sige det lige ud til ham, så i stedet gør hun følgende:

  • Hun brokker sig over Lars til flere andre bag hans ryg
  • Hun bliver mere og mere frustreret over Lars, og kan nærmest kun fokusere på de ting, hun ikke er enig med ham i
  • Hun bliver mere og mere skarp i tonen over for Lars, men stadig uden at adressere den ene ting, der er skyld i, at hun er vred

Andre bliver ramt af én, der er konfliktsky

Og hvad tror du, der sker for Lars?

Han begynder at mærke, at der foregår et eller andet, men han har, med rette, rigtig svært ved at se, hvad det er. Han begynder måske oven i købet at tvivle på sin egen værdi. Hvorfor bliver han mødt med så meget vrede over ingenting?

Alt efter Lars' personlighed, så er den mest sandsynlige løsning på sagen, at han 1) bare trækker sig, hvis han også er konfliktsky, med det resultat, at der måske er kommet et hak i hans selvværd, eller 2) at han til slut konfronterer Lone, hvilket kan medføre en langt større konflikt, end hvis det var blevet løst fra starten. For nu handler det ikke bare om den ene handling fra starten, men alt muligt andet, der er sket i mellemtiden. Det er rodet og rigtig svært at løse på en god måde.

Tænk så hvis Lone i stedet med det samme havde valgt stille og roligt og sætte sig med Lars og forklare, at hans handling i hendes optik ikke var god... Det kunne have været en rigtig god snak om forskelligheder og forventninger til hinanden.

Min pointe er, at det at være konfliktsky i virkeligheden skaber flere problemer end det løser. Og puffer til, at folk der bliver udsat for det kommer langt højere op i det røde felt, end godt er.

Konfliktsky

Hvad gør jeg, hvis jeg selv er eller oplever en, der er konfliktsky?

Da jeg taler ud fra egen erfaring, så er mit bedste råd først og fremmest at være opmærksom på det. Hvornår er det, at du hellere vil stikke halen mellem benene og gemme dig væk? Hvad udløser reaktionen? Og hvad er du egentlig bange for?  

Og ikke mindst: Er det værst at sige fra eller at blive udsat for noget, der føles uretfærdigt? Du kan nemlig ikke forsvare dig mod noget, der slet ikke bliver sagt højt.

Og hvis du bliver udsat for det fra andre: Hvad er tegnene på, at der foregår et eller andet, der ikke bliver sagt åbent.

Hvis du opnår klarhed over det, så kan du tage fat i det på en rolig og afbalanceret måde.

Hvad er kuren mod at være konfliktsky?

Kuren mod at være konfliktsky er nemlig IKKE at blive en aggressiv kamphund -  det opnår du ingenting ved.

Bed stille og roligt om at tale på enmandshånd med den, der opfører sig konfliktsky eller som på en eller anden måde overskrider dine grænser uden at vide det. Du kan med fordel her lytte til min podcast episode, der handler om at sige klart ja og nej og mene det.

Det er ikke sikkert, at du kan få din modpart til at forstå intentionen, men gevinsten for dig selv er, at du tydeligt har markeret, når dine grænser er overtrådt. Eller når du kan mærke, at der foregår noget, der ikke bliver sagt ud i det åbne.

Jeg håber, afsnittet er stof til eftertanke for dig - lad mig høre, hvad du synes!

Følg med i en ny serie på YouTube, hvor du får masser af tips til #livetsomselvstændig

#livetsomselvstændig serien på YouTube

I en ny serie på YouTube, giver jeg dig masser af gode tips om alt det, der fylder, når du er selvstændig. Vi kommer omkring prissætning, salg, hjemmesider og meget andet. Kig forbi og giv gerne lidt ❤️ til videoerne. Og husk også at abonnere, så du får besked, når jeg udgiver nye afsnit.

Jeg vil som altid super gerne høre fra dig. Du kan enten lægge en besked herunder, eller du kan finde indlægget inde i Online HajLights, min lukkede Facebookgruppe, som du er velkommen til at deltage i, hvis du ikke allerede er med der.


Vil du hjælpe mig med med at få endnu flere lyttere?

Jeg blive stjerneglad, hvis du vil hjælpe mig med at få flere lyttere, og det kan du gøre på flere måder:

  • Abonnere på podcasten på iTunes, Stitcher, Spotify eller hvor du nu lytter med
  • Giv mig 5 stjerner og skrive en anmeldelse, for så er der endnu flere, der kan finde frem til podcasten
  • Evt dele podcasten f.eks. på Facebook, hvis du har lyst til det

Af hjertet tak! ❤️

Andre nyttige links til tidligere podcast episoder:

Lyt med i episoden om at være FOR konfliktsky:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>