16. februar 2019

Urinstinkter


Dine urinstinkter har skylden...

Når du bebrejder dig selv, at du ikke er mere produktiv, så kan det være dine urinstinkter, der kommer i vejen for dig.

Det er nemlig sådan, at de instinkter, der er menneskeheder har hjulpet os med at overleve, i virkeligheden ikke er særligt effektive i et moderne samfund.

Det har jeg kigget på i denne uges podcast.

Hvilke urinstinkter kommer i vejen? 

  • Vores evne til at blive distraheret. Oprindeligt har den evne været vigtig, fordi den har tilladt os at opdage farer, selvom vi var i gang med noget andet. Men når vi ikke længere skal være bange for, at et vildt dyr sniger sig ind på os på savannen, så er det knap så nyttigt. Men det forklarer, hvorfor vi har svært ved at holde koncentrationen.
  • Vores evne til hurtigt at blive vrede, vise afsky eller overraskelse er endnu nogle af de urinstinkter, der ikke altid er så praktiske. De kan også betegnes som det, man på engelsk kalder hot emotions. Dem brugte vi i sin tid til at signalere til vores stamme, at der var tale om farer eller at mad var dårligt, og dermed farligt for os. Det var vigtige følelser at vise hurtigt og voldsomt, fordi de handlede om overlevelse. Derimod er vi langsommere til at vise kærlighed og glæde, for det er ikke tæt forbundet med overlevelse. 
  • Vores uvilje mod forandringer. Tilbage i tiden var det ikke bare et tegn på, at vi var vanemennesker. Det var ganske enkelt et urinstinkt, der reddede os fra at kaste os ud i noget, der var for farligt. Det er sjovt beskrevet i tegnefilmen Croods, hvor faderen i urfamilien prøver at værne mod alle farer ved at holde fast i det trygge. 
Croods
  • Fight or flight instinktet er det sidste af de mest almindelige urinstinkter, der ikke altid tjener os godt, men som var vigtigt før hen. I urtiden kunne det være afgørende for liv eller død, at man kunne vurdere en situation lynhurtigt. Skulle man blive stående eller flygte, når man stod overfor en fare? I vores nutid, er den slags reaktion langt fra altid frugtbar. Det kan gøre os bange for at tage konflikter, selv når vi burde tage dem. Og det kan omvendt få os til at tage alt for impulsive beslutninger på tidspunkter, hvor vi burde overveje tingene mere nøje.

Samlet kan du godt se, at dine og mine af og til uhensigtsmæssige reaktioner ikke altid er vores egen skyld. Vores urinstinkter spiller en meget større rolle, end man skulle tro. At det så ikke betyder, at du ikke kan arbejde med at handle anderledes, det er en helt anden historie...

Følg med i en ny serie på YouTube, hvor du får masser af tips til #livetsomselvstændig

#livetsomselvstændig serien på YouTube

I en ny serie på YouTube, giver jeg dig masser af gode tips om alt det, der fylder, når du er selvstændig. Vi kommer omkring prissætning, salg, hjemmesider og meget andet. Kig forbi og giv gerne lidt ❤️ til videoerne. Og husk også at abonnere, så du får besked, når jeg udgiver nye afsnit.

Jeg vil som altid super gerne høre fra dig. Du kan enten lægge en besked herunder, eller du kan finde indlægget inde i Online HajLights, min lukkede Facebookgruppe, som du er velkommen til at deltage i, hvis du ikke allerede er med der.


Vil du hjælpe mig med med at få endnu flere lyttere?

Jeg blive stjerneglad, hvis du vil hjælpe mig med at få flere lyttere, og det kan du gøre på flere måder:

  • Abonnere på podcasten på iTunes, Stitcher, Spotify eller hvor du nu lytter med
  • Giv mig 5 stjerner og skrive en anmeldelse, for så er der endnu flere, der kan finde frem til podcasten
  • Evt dele podcasten f.eks. på Facebook, hvis du har lyst til det

Af hjertet tak! ❤️

Andre nyttige links til tidligere podcast episoder:

Lyt med i episoden om hvordan vores urinstinkter gør det svært for os at lykkes

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>