27. januar 2019

Multitasking


Er multitasking da ikke en god ting?

Hvis du læser job-annoncer og hører mange beskrive deres arbejde, så er der udtryk, der går igen:

  • Man skal kunne holde mange bolde i luften
  • Man skal kunne have en masse ting i gang på én gang
  • "Jeg er sådan én, der har 1000 projekter i gang samtidig"

Så hvad er der nu galt med det?

Der er det galt, at jeg vil påstå, at det ikke kan lade sig gøre. I hvert fald ikke hvis du vil lave kvalitet ud af det, du har i gang.

Bevares, hvis vi med multitasking taler om at røre i en gryde samtidig med at du taler i telefon, så fint nok. Men hvis du regner med at du kan være på facebook, lytte til podcast og skrive blogindlæg samtidig, så duer det ikke.

Sagen er, at du ender med at bruge meget længere tid på hver enkelt ting, hvis du multitasker.

Det siges, at hver gang du bliver forstyrret (og ja - det tæller også, at du forstyrrer dig selv ved at multitaske...), så kan det tage op mod 20-40 minutter at komme ind koncentration igen. Prøv lige at overveje, hvor meget tid, det kan ende med en dag, hvor der er mange forstyrrelser...

Hvad du kan gøre i stedet for multitasking

Du skal ganske enkelt have lukket af for forstyrrelserne. Det kan gøres på flere måder:

1) Du kan for det første sørge for, at lægge multitasking kongen over alle langt væk - nemlig din telefon. Når du skal koncentrere dig, så luk for telefonen, sæt den evt på fly-mode i den tid det varer. Med mindre du er brandmand, så er de fleste af os i stand til at overleve ikke at modtage beskeder og opkald i en times tid.

2) Sørg for, at du har en klar aftale med dig selv om, hvad du skal nå og hvor lang tid du vil sætte af til det. Hvis du er uklar på det, så bliver det langt sværere at fokusere

3) Luk alle andre forstyrrelser på din computer ned. Skal du skrive, så hav kun det mest nødvendige åbent i stedet for at have 15 faner med alle mulige irrelevante ting åbne.

4) Jeg har på det sidste flere steder stødt på en teknik, der kaldes Pomodora-teknikken, som du kan prøve af.

Den er opfundet af en gut ved navn Francesco Cirillo i slut-firserne og er opkaldt efter et lille æggeur, der har form som en tomat. 

Ideen er, at du sætter et æggeur eller lignende til 25 minutter. I de 25 minutter giver du den fuld, uforstyrret gas med din opgave. Det er ganske enkelt forbudt at lave andet et lige nøjagtigt det, du har sat dig for. Det er lang nok tid til at du kan nå noget, og ikke længere end at du kan holde det ud. 

Når de 25 minutter er gået, så holder du pause i 5 minutter. Rejs dig op, lav kaffe, gå lidt rundt. Præcis efter 5 minutter går du i gang med 25 minutter mere. Det anbefales at tage ca 3 runder, holde en længere pause og så evt tage nogle runder igen.

Jeg har ikke slavisk forsøgt mig med metoden, men jeg er ret overbevist om, at det er super effektivt, hvis du har større opgaver, der kræver koncentration.

Fortæl mig, om der er nogle af de her tips, du kan bruge for at få kål på for meget multitasking i dit arbejde?


Følg med i en ny serie på YouTube, hvor du får masser af tips til #livetsomselvstændig

#livetsomselvstændig serien på YouTube

I en ny serie på YouTube, giver jeg dig masser af gode tips om alt det, der fylder, når du er selvstændig. Vi kommer omkring prissætning, salg, hjemmesider og meget andet. Kig forbi og giv gerne lidt ❤️ til videoerne. Og husk også at abonnere, så du får besked, når jeg udgiver nye afsnit.

Jeg vil som altid super gerne høre fra dig. Du kan enten lægge en besked herunder, eller du kan finde indlægget inde i Online HajLights, min lukkede Facebookgruppe, som du er velkommen til at deltage i, hvis du ikke allerede er med der.


Vil du hjælpe mig med med at få endnu flere lyttere?

Jeg blive stjerneglad, hvis du vil hjælpe mig med at få flere lyttere, og det kan du gøre på flere måder:

  • Abonnere på podcasten på iTunes, Stitcher, Spotify eller hvor du nu lytter med
  • Giv mig 5 stjerner og skrive en anmeldelse, for så er der endnu flere, der kan finde frem til podcasten
  • Evt dele podcasten f.eks. på Facebook, hvis du har lyst til det

Af hjertet tak! ❤️

Andre nyttige links til tidligere podcast episoder:

Lyt med i episoden om hvorfor multitasking er en stor fed løgn:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>